Hoe de taxuskever te bestrijden?

De taxuskever is een plaagdier dat regelmatig voorkomt in Nederlandse tuinen. Goed nieuws: het is goed mogelijk om de taxuskever te bestrijden. Dat is belangrijk, want de taxuskever kan behoorlijk wat schade aan je haagplanten en andere beplanting aanrichten. Vaak wordt gedacht dat de taxuskever enkel voorkomt in taxushagen. Dit klopt niet. Het dier wordt ook aangetroffen in de liguster, rhododendron, laurierkers, hulst en andere wintergroene planten. Ook in sier- en fruitgewassen komen we de taxuskever tegen. In dit artikel leggen we je uit wat de taxuskever precies is, hoe je hem herkent en hoe dit plaagdier te bestrijden is.

De taxuskever: wat voor plaagdier is dat precies?

De taxuskever staat ook wel bekend onder de naam “gegroefde lapsnuitkever”. De wetenschappelijke naam van dit plaagdier is Otiorhynchus sulcatus. Het beest is bruinzwart van kleur en heeft een hard schild. Volwassen taxuskevers worden daarnaast gekenmerkt door kleine, gele stipjes op het schild. Ze zijn gemiddeld 1 centimeter lang. Er bestaan bijna alleen maar vrouwelijke taxuskevers: mannelijke exemplaren komen nauwelijks voor. Vrouwelijke taxuskevers kunnen zich voortplanten zonder te paren. De larven van de taxuskever zijn geelwit van kleur en hebben een bruin kopje. De larven bevinden zich in de grond, bij de wortels van je planten.

De larven van de taxuskever vreten de wortels van je (haag)planten aan. Het aanvreten van de wortels gebeurt in de periode tussen maart en juni. Dit kan grote gevolgen voor je beplanting hebben. Zo kunnen de planten steeds losser in de grond komen te staan. Ook komt bladval voor, evenals het bruin worden of zelfs geheel afsterven van de plant in kwestie. Je begrijpt dus dat een goede bestrijding van de taxuskever van groot belang is. Je wilt je haag en andere beplanting immers wel kunnen behouden. Gelukkig zijn er diverse bestrijdingsmogelijkheden.

Schade van de taxuskever herkennen

De taxuskever kan niet vliegen: het plaagdier verplaatst zich dus enkel kruipend. Hierdoor verspreidt de taxuskever zich hooguit van jouw tuin naar die van de buren of andersom. Wel kan het plaagdier goed omhoog klimmen en zich zo naar eventuele balkons van bovenburen verplaatsen. Dat is een verschil met sommige andere plaagdieren zoals bijvoorbeeld de buxusmot. Doordat deze kan vliegen, verspreidt deze mot zich razendsnel door heel Nederland. Dat betekent echter niet dat de taxuskever in je eigen tuin (en in die van je buurtgenoten) behoorlijk wat schade aan kan richten.

Je kunt schade van de taxuskever over het algemeen goed zelf herkennen. Volwassen taxuskevers vreten het blad van je planten aan. Dit resulteert in kleine hapjes die missen uit de randen van het blad. De taxuskever kan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de slak, niet in het midden van het blad beginnen met vreten. Bevinden zich gaatjes in het midden van het blad? Dan betreft het geen vraatschade die door de taxuskever is aangericht. Van vraatschade door volwassen taxuskevers sterven je planten overigens niet direct af. Zoals we al eerder vertelden zijn het voornamelijk de larven van de taxuskever die grote schade aanrichten.

De larven vreten namelijk de wortels van de plant aan, met alle gevolgen van dien. De plant verzwakt hierdoor van binnenuit. Dit heeft vaak tot gevolg dat het blad van je planten bruin of vaal kleurt of uitvalt. De plant ziet er steeds minder gezond uit en verzwakt of komt los in de grond te staan. In ernstige gevallen kan de plant afsterven. Is de schade door de taxuskever nog enigszins beperkt? Dan kan de plant zich nog herstellen met de juiste verzorging. Wel dient eerst de focus te worden gelegd op het bestrijden van de taxuskever.

Taxuskever bestrijden

Er zijn diverse manieren om de taxuskever te bestrijden. Het belangrijkst is dat ook de larven van het plaagdier worden gestopt. Volwassen taxuskevers kunnen worden bestreden met een aaltjesval. Dit is een plankje met groeven die gevuld zijn met een gel met aaltjes erin. Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de taxuskever. De taxuskever wordt naar het plankje gelokt, waarna de aaltjes de kever binnendringen. Dit overleeft de taxuskever niet: het plaagdier sterft hierna binnen enkele dagen. De aaltjesval is een natuurlijke bestrijdingsmethode die het bodemleven in je tuin niet aantast. Daarnaast is de aaltjesval niet schadelijk voor het milieu.

De aaltjesval kan het beste tussen mei en oktober worden gebruikt. Dan is de taxuskever namelijk actief. Aaltjes kunnen ook worden ingezet tegen de larven van de taxuskever. In dat geval vermeng je capsules die aaltjes bevatten met water. Vervolgens breng je het mengsel aan rond de wortels van je planten. De aaltjes dringen de larven van de taxuskever binnen en voeden zich met hun prooi. Vervolgens sterven de larven binnen enkele dagen. De aaltjesmethode is verreweg het meest effectief tegen de taxuskever. Een ander middel dat goed werkt is Bio 1020: een schimmel die in de grond wordt geharkt en divers ongedierte doodt.

Aangetaste haag vervangen

Zoals je gelezen hebt is de taxuskever vrij eenvoudig te bestrijden. Toch kan het zijn dat je de aanwezigheid van het plaagdier in je tuin te laat hebt opgemerkt, waardoor je mooie haag toch (gedeeltelijk) is afgestorven. In dat geval kun je de aangetaste gedeelten van je haag het beste vervangen door kant-en-klare haagelementen. Bedenk goed dat de taxuskever meestal in je tuin terechtkomt doordat hij zich al bevindt in de pot of kluit van de planten wanneer je deze aanschaft. Dit zal bij Tuinplanten.nl niet snel gebeuren: al onze haagplanten zijn sterk, gezond en volledig vrij van plaagdieren.

loader
Laden...