Nu snoeien: buxus

snoeien buxus

Nu snoeien: buxus

De buxus is een echte klassieker. Bijna iedereen kent wel de sierlijk strak geknipte buxushagen. Ze zijn een vast onderdeel van historische baroktuinen. De buxus is een trage groeier die in mooie siervormen geknipt kan worden, maar de strakke haag, in geometrische patronen aangeplant, blijft wel de meest wijdverbreide toepassing van vormsnoei voor de buxus. Deze haagplant groeit sneller in het voorjaar, dit is het moment om 'm in 'n geschikte vorm te knippen. U kunt de buxus dan later in het jaar nog bijhouden. We leggen graag uit hoe de buxus het best kan worden gesnoeid.

Buxus haagplant formele tuin

Buxus: de haagplant voor de formele tuin

De buxus wordt veel teruggezien in formele tuinontwerpen. Paleistuinen bijvoorbeeld. Maar ook de tuinen van Versailles staan bekend om hun strak gesnoeide buxushagen en buxussen die in adembenemende vormen zijn geknipt. De buxus is dan ook een lange tijd flink populair geweest in zowel grote als kleine tuinen. Zowel als tuinafscheiding, solitair geplante heester of wintergroen borderhaagje creëert de buxus een statige sfeer in de tuin. Doordat de buxus zo geliefd was en veel werd aangeplant, is hij uiteindelijk zwakker geworden. Hierdoor werd de heester vatbaar voor verschillende ziekten en plagen. Denk bijvoorbeeld aan schimmelziekten en de buxusmot.

Buxusziekten en de buxusmot zijn vervelende problemen die een grote schade aan je buxushaag kunnen toebrengen. Heb je een buxushaag in je tuin staan en wil je de kans op dergelijke problemen zo klein mogelijk houden? Dan is het van belang om de buxus op de juiste manier te snoeien en te verzorgen. Door je buxushaag te bemesten houd je de heester gezond en sterk. En hoewel de buxus snoei prima kan verdragen, vraagt een snoeibeurt toch wel het nodige van een heester. De bodem in je tuin in goede conditie houden is dus essentieel. Problemen zijn hierdoor echter nooit helemaal te voorkomen.

Snoeiregels buxus

Snoeiregels voor de buxus

Mei is de ideale maand om de buxus van zijn eerste snoeibeurt van het jaar te voorzien. Meestal gebeurt dit tegen het einde van mei. Er zijn een aantal snoeiregels voor de buxus waardoor het snoeien niet alleen eenvoudiger wordt, maar de heester ook sneller herstelt na afloop. Het is namelijk wel de bedoeling dat je buxushaag in topconditie blijft. Allereerst is het belangrijk om schoon, scherp snoeigereedschap te gebruiken. Vergeet je snoeischaar ook na afloop niet goed te reinigen. Zo voorkom je eventuele overdracht van schimmels, die meestal behoorlijk besmettelijk zijn.

Voor het snoeien van de buxus kun je gebruik maken van een handheggenschaar of een elektrische heggenschaar. Voor het fijne knipwerk is een buxusschaar ook ideaal, bijvoorbeeld bij vormsnoei. Een elektrische heggenschaar biedt als voordeel dat je hiermee bijzonder strakke resultaten boekt. Het vergt echter wel enige oefening. Met een gewone handheggenschaar kun je echter ook een mooi formeel resultaat bereiken. Als hulpmiddel kun je een draad of touw langs de heg spannen. Vervolgens knip je de bovenkant van de haag langs dit touw af. Door de haag op deze manier te snoeien verklein je ook de kans op snoeifoutjes.

Daarnaast zijn ook de juiste omstandigheden om de buxus te snoeien van belang. Je kunt de buxus het beste snoeien bij bewolkt, ietwat vochtig weer. Bij zonnig weer kan het blad van de heester namelijk lelijk verbranden. Zit er een regenbui in de lucht? Dan kan de buxus juist heel goed worden gesnoeid. Het vocht in de lucht zorgt er namelijk voor dat de plant beter herstelt van al het snoeigeweld. Ook in de regen kan de buxus prima worden geknipt. Sommige mensen spuiten hun haag eerst nat voordat ze aan de snoeiklus beginnen. Het knippen gaat dan ook gemakkelijker.

Je kunt de buxus twee tot vier keer per jaar snoeien. De eerste snoeibeurt valt dus in de maand mei, hooguit begin juni. Eind augustus, in het najaar, vindt doorgaans de laatste snoeibeurt plaats. Na deze snoei gaat de buxus mooi de winter in. Hoe vaker je de buxus snoeit, hoe compacter hij wordt. De aanmaak van nieuwe takken wordt hierdoor gestimuleerd. Ambieer je een ondoorzichtige, zeer strakke en volle haag? Dan raden we aan om de buxus toch wel twee tot vier keer per jaar te snoeien. Dat kan gedurende de gehele periode van mei tot en met augustus en hooguit begin september.

buxus verzorgen snoeien

De buxus verzorgen na het snoeien

Dat het belangrijk is om de buxus goed te verzorgen na het snoeien heb je net al kunnen lezen. We gaan er graag dieper op in van welke grond de buxus houdt en hoe je de bodem in je tuin zo optimaal mogelijk houdt voor deze heester. Want hoewel de buxus een sterke haagplant is die op verschillende grondsoorten goed gedijt, heeft hij wel zo z’n voorkeuren. Zo is de buxus een kalkminnende haagplant: dat wil zeggen dat er best wat kalk in de grond mag zitten. Zo kan de buxus goed groeien en sterk en gezond blijven.

De buxus neemt namelijk alleen voldoende voedingsstoffen uit de grond op wanneer de grond voldoende kalk bevat. Speciale buxusmest is om deze reden ook vrijwel altijd verrijkt met kalk. Zit er onvoldoende kalk in de bodem? Dan kan het buxusblad geel verkleuren. Ook verliest de buxus in sommige gevallen zijn mooie, groene kleur. Hij kan vaal en bleekjes ogen. Door de buxus elk jaar te bekalken voorkom je dit soort problemen. Ook heeft de buxus best wat behoefte aan magnesium. Dit zit in buxusmest. We raden dan ook aan om dit te gebruiken in plaats van gewone tuinmest.

Heb je nog geen buxushaag in je tuin staan, maar denk je wel dat deze heester jouw tuin helemaal af zou maken? Dan kun je de buxus in onze webshop bestellen. De haagplanten zijn verkrijgbaar in pot of met kluit. ’s Winters kun je ze ook met blote wortel bestellen. Je kunt kiezen uit verschillende hoogten. Heb je liever een alternatief voor de buxus, omdat je buxusziekten en de buxusmot liever buiten de tuin houdt? Dan kun je ook kiezen voor buxusvervangers zoals Japanse hulst, Chinese kamperfoelie of kardinaalshoed.

Buxus - kubussen
Buxus sempervirens
Vanaf
22,90
arrow-right
Buxus - struiken
Populair
Buxus - struiken
Buxus sempervirens
Vanaf
1,56
arrow-right

loader
Laden...