Nu snoeien: haagbeuk

snoeien haagbeuk

Nu snoeien: haagbeuk

Meestal wordt de haagbeuk in de late zomer gesnoeid, maar ook in het najaar is dit nog mogelijk, zolang u de vorst maar voor blijft. De haagbeuk is rijk aan sappen, snoei de plant niet in de winter, dan zal ze te veel sap verliezen (bloeden). Snoei niet al te radicaal. Een radicale terugsnoei is wel mogelijk in het vroege voorjaar, de boom kan dan herstellen in het warme jaargetijde. Dat maakt mei dus een uitstekende maand om de haagbeuk een stukje in te korten. Door het snoeien stimuleer je ook weer nieuwe vertakkingen, waardoor de haag ook ’s winters wat privacy biedt.

haagbeuk: wat is dat voor haagplant

De haagbeuk: wat is dat voor haagplant?

De haagbeuk (wetenschappelijke naam: Carpinus betulus) is een mooie, robuuste haagplant die nog wel eens wordt verward met de beukenhaag (Fagus sylvatica). Deze verwarring is begrijpelijk: beide haagplanten hebben namelijk nogal veel van elkaar weg. Zo dragen ze gedurende de lente en zomer beiden een frisgroen blad, dat in de herfst verkleurt naar de welbekende prachtige herfstkleuren. Onderling zijn er echter subtiele verschillen in het uiterlijk van de haagbeuk en de beukenhaag. Het voornaamste verschil is dat de beukenhaag zijn dorre blad vasthoudt in de winter, waar de beukenhaag nagenoeg al z’n blad laat vallen.

Verder wordt een beukenhaag ook echt gecreëerd met beuken. Er kan dan groene beuk of rode beuk worden gebruikt. Ook wordt er nog wel eens een gemengde haag aangeplant waarin rode en groene beuken elkaar afwisselen. De Carpinus betulus is een andere boom. Het is eigenlijk ook helemaal geen beuk: de haagbeuk stamt uit de berkenfamilie. Toch hebben liefhebbers van de beukenhaag vaak wel een zwak voor de haagbeuk. De haagplanten delen immers veel uiterlijke eigenschappen. Daarnaast stelt de haagbeuk veel minder eisen aan zijn standplaats en grondsoort dan de beukenhaag. Zo groeit de haagbeuk prima op zowel droge als nattere bodems.

standplaatsen haagbeuk

Ook standplaatsen in de zon en schaduw worden heel goed verdragen door de haagbeuk. In stedelijke gebieden waar sprake is van luchtverontreiniging houdt de haagbeuk zich ook prima staande. Tuinliefhebbers die een natte grond in hun tuin hebben zijn vaak gelimiteerd in hun keuzes voor haagplanten. Er moet dikwijls eerst een drainagesysteem worden aangelegd voor er een haag geplant kan worden. Doordat de haagbeuk heel goed tegen natte bodems kan, is drainage niet nodig. De haagbeuk groeit immers prima in de meeste soorten grond. Dat maakt de Carpinus betulus dan ook erg populair de laatste jaren.

De haagbeuk kan uitstekend dienstdoen als tuinafscheiding in verscheidene tuinontwerpen. Omdat de haagbeuk bladverliezend is, past hij heel goed bij landelijke en informele tuinstijlen. Maar doordat hij strak kan worden gesnoeid en hierdoor nog dichter vertakt, doet hij in combinatie met bepaalde beplanting juist ietwat formeler aan. Deze haagplant kan ook heel goed een natuurlijke touch aanbrengen in een formele tuin. Eigenlijk biedt de haagbeuk het beste van twee werelden: hij misstaat in bijna geen enkele tuin, tenzij je echt een zeer strakke kasteeltuin ambieert. Daarnaast is de haagbeuk een sterke en kerngezonde plant waarvan je gemakkelijk een lange tijd kunt genieten.

snoeien van de haagbeuk

Het snoeien van de haagbeuk

Maar hoe kan deze interessante haagplant nu het beste worden gesnoeid? Het goede nieuws is dat de haagbeuk zich erg goed laat snoeien. In deze periode krijgt hij de eerste snoeibeurt van het jaar. Je kunt hem in deze maand best een flink stuk inkorten, in ieder geval tot hij de door jou gewenste hoogte heeft bereikt. Je kunt zowel een mooie hoge haag als een lage haag aanleggen met de haagbeuk. Hoe vaker je hem snoeit, hoe compacter en voller deze haagplant zal ogen. Snoei de haagbeuk maximaal drie keer per jaar. Meestal zullen een à twee jaarlijkse snoeibeurten prima volstaan.

Tijdens de eerste snoeibeurt bepaal je dus de gewenste hoogte van je haag. Let op: je kunt de bovenkant van de haagbeukenhaag pas snoeien wanneer deze de juiste hoogte heeft bereikt. Tot die tijd kun je beter alleen de zijkanten van de haagbeuk snoeien om hem mooi in vorm te houden. Het snoeien van de bovenkant heeft nog geen zin als de haag niet voldoende hoogte heeft. Wanneer je de haagbeuk in het najaar vervolgens weer even in vorm knipt, gaat de haag netjes de winter in. Gebruik bij het snoeien van de haagbeuk altijd scherp gereedschap. Hiermee boek je de mooiste en meest strakke resultaten.

Sommige tuiniers hebben een voorkeur voor een handhaagschaar, terwijl anderen liever aan de slag gaan met een elektrische heggenschaar. Bij de haagbeuk kun je beide soorten gebruiken. Het hangt echt af van jezelf: met welk gereedschap kun jij het beste overweg? Wanneer je een redelijk vaste hand hebt kun je de haagbeuk prima onder handen nemen met een elektrische heggenschaar. Hiermee kun je doorgaans een strak en egaal resultaat verwachten. Maar ook met een handheggenschaar ligt dit binnen handbereik: je moet er gewoon even de handigheid in krijgen. Realiseer je vooral dat het elke snoeibeurt beter zal gaan!

haagbeuk gesnoeid

De haagbeuk kan het beste gesnoeid worden bij bewolkt weer. Vochtig weer is ook ideaal om een haag te snoeien: hierdoor wordt het snoeien eenvoudiger en zijn je haagplanten beter in staat zichzelf te herstellen na de snoeibeurt. Zorg er daarnaast voor dat je de haagbeuk na het snoeien extra in het zonnetje te zetten door hem te verwennen met een laagje tuinmest. Dit stimuleert niet alleen de groei van de haag: het voorziet de haagplanten ook van broodnodige mineralen en voedingsstoffen. Deze zijn nodig zodat de haagbeuk vitaal en sterk blijft. Door de haag te bemesten wordt de bladkleur mooier en oogt de haag voller.

Heb je nog vragen over het snoeien of verzorgen van de haagbeuk? Of heb je misschien een andere vraag op het gebied van haagplanten? Je kunt hiervoor gerust contact met ons opnemen. We delen onze kennis op het gebied van haagplanten graag met onze klanten. Zo zorgen we er samen voor dat je optimaal kunt genieten van jouw mooie tuinafscheiding!

loader
Laden...